Tämä on toinen osa kahdesta artikkelista, jossa kerrotaan kumppaniurheilijamme Anniina Kortetmaan ja yrityksemme kuulumisia.
Syksy alkaa olla jo pitkällä, ja onkin aika kerrata mitä Feelialle kuuluu. Artikkelissa keskitytään Feelian kuulumisiin elokuussa tehdyn haastattelun pohjalta, sekä jaamme otteita Kunnallisjohdon seminaarista, johon osallistuimme lokakuun alkupuolella. Tehdas Pyhännällä toimii aamusta iltaan ja ruokaa valmistuu suomalaisille päivittäin n. 120 000 annosta. Kesä sujui myös mukavasti, kasvumme oli hyvää verrattuna vuoden 2020 samaan ajankohtaan.
Ateria- ja puhtauspalveluihin ratkaisuja
Feelian missiona on tarjota asiakkaalleen ratkaisuja sekä palveluita tämänhetkisiin tarpeisiin, jotka liittyvät esimerkiksi työvoimapulaan, hävikin hallintaan sekä kustannus- ja investointipaineisiin. Tutkimukset osoittavat, että Suomessa vallitsee vahva työvoimapula. Ateria- ja puhtauspalveluiden alalle hakijoita on 50 % vähemmän kuin aiemmin ja alalle valmistuvista vain 20 % jää sille.
– Feelian tarkoituksena on keskittyä nyt sekä tulevaisuudessa entistä vahvemmin julkishallintopuoleen, johon kuuluu ensimmäisen ja toisen asteen koulut, päiväkodit, toisen asteen koulutuspisteet sekä korkeakoulut. Jatkossa kehitämme enemmän tuotteita heidän tarpeisiinsa, kertoo toimitusjohtaja Jukka Ojala.
Myös kasvava hoiva-ala on Feelialla fokuksessa. Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan ja jos uudistus menee läpi sen alkaminen tapahtuisi tammikuussa 2023. Täten sote-alalla on Feelialle iso markkinaosuus saatavilla.
Näkemyksiä onnistuneista tukipalvelu-ulkoistuksista
Feelia osallistui 5.–6.10. Suomen Yrittäjien järjestämään Kunnallisjohdon seminaariin, jossa keskusteltiin muun muassa yrityksen kokemuksista ja näkemyksistä onnistuneista tukipalvelu-ulkoistuksista. Seminaarissa Jukka Ojala totesi, että Suomessa syödään päivittäin n. 900 000 kouluateriaa, jonka hinnaksi muodostuu 2,80 € raaka-aine- ja työkuluineen. Tämä tarkoittaa, että kouluruokailun kustannukseksi muodostuu n. 500 MEUR per vuosi.
– Feelia solmi 5 vuotta sitten sopimuksen Kangasalan kaupungin kanssa ateriapalveluista. Olemme oppineet paljon tästä toimintatavasta Kangasalan kanssa, ja alkaneet käyttää sitä myös uusien asiakkuuksiemme kanssa. Mallimme on hyvä niin toimijalle kuin asiakkaallekin, totesi Ojala.
”Maukas ja vastuullinen ruoka, pienellä hävikillä ja hyvällä säilyvyydellä ovat keskeisessä roolissa. Ulkoistuksessa vuositasolla saatava n. 450 000 € säästö on meille merkittävä.” – Oskari Auvinen, Kangasalan kaupunginjohtaja
Esimerkkejä näistä muun muassa ovat:
- Ruokapalveluiden työntekijöiden keski-ikä on tällä hetkellä 50 vuotta, mikä tarkoittaa sitä, että n. 50 % työvoimasta eläköityy seuraavan 10 vuoden aikana.
- Kuinka tarjota vastuullisesti tuotettua ruokaa? Feelian tehdas Pyhännällä toimii biokaasulla, tuotteidemme raaka-aineiden kotimaisuusaste on jopa 80 %, suosimme lähituottajia, Pyhännän tehtaallamme on käytössä uusi kiertovesi-/jäähdytysjärjestelmä, jonka johdosta säästämme veden käyttöä n. 70–80 % sekä tulevana vuonna 2022 tutkimme hiilijalanjälkeämme yhdessä Biocoden kanssa.
- Feelian palvelumallilla säästetään esimerkiksi kalliin keskuskeittiön rakentamisesta johtuvat kustannukset, työntekijäkulut saadaan fiksummiksi ja voidaan teettää enemmän yhdistelmätyötä sekä kallis hävikki vähenee.