Monien kuntien jakaessa niukkuutta, säästöjä joudutan hakemaan lasten ja nuorten lautasilta asti. Kouluruokailun kustannukset voidaan onneksi saada kuriin tinkimättä ruoan mausta ja laadusta. Feelian palvelumallilla saavutetaan parhaimmillaan monen miljoonan kustannussäästöt ehkäisemällä mm. kallista hävikkiä ja leikkaamalla investointi- ja logistiikkakuluja.

Loppuvuotena kahisevat muutkin kuin tuulihousut – nimittäin setelit. Syksyllä valtio ja kunnat puhuvat rahasta, suunnittelevat taloutta ja etsivät säästökohteita. Keskustelua julkisten varojen käytöstä sähköistävät myös tulevat alue- ja kuntavaalit.

Kuntapäättäjät ovat tukalan tietoisia siitä, kuinka tärkeää on huolehtia kunnan taloudesta samalla varmistaen, että palvelut ovat laadukkaita ja kestävät tarkastelun myös pitkällä aikavälillä. Yksi merkittävistä menoeristä kunnille on kouluruokailun järjestäminen.

Koska kouluruokailulla on valtava merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnille, asia ei ole yksinkertainen: jokaisella lapsella on oltava oikeus hyvään ja ravitsevaan kouluruokaan, saimmepa me aikuiset talouden mille tolalle tahansa.

Lasten ja kuntien tarpeiden pohjalta Feelia on luonut kouluruokapalvelun, joka on kustannustehokas ja vaivaton vähintään kolmella eri tavalla.

1. Ei miljoonaluokan investointeja keskuskeittiöihin

Omien keittiöiden rakentaminen ja ylläpito on kallista. Miljoonaluokan investoinneiksi kasvavat keskuskeittiöt ovatkin leikkaussalien ohessa kuntien suurimpia yksittäisiä satsauksia. Suhteessa hintaansa, tiloja myös käytetään vähän – vain noin 4–5 tuntia päivässä.

Ulkoistamalla kouluruoan valmistuksen kunnan ei tarvitse huolehtia suurista tilainvestoinneista tai ohjata rahaa keittiöiden uudistamisesta syntyviin lisäkustannuksiin. Samalla päättäjät voivat olla varmoja siitä, että koululaiset saavat terveellisen ja maistuvan aterian, joka täyttää kaikki ravitsemussuositukset.

2. Huomattavia säästöjä hävikin häviämisestä

Ruokahävikki on merkittävä haaste julkisissa ruokapalveluissa, joissa päivittäiset ruokamäärät ovat valtavia. Yhden biojätekilon hävittäminen voi maksaa kunnalle noin kahdeksan euroa. Mitä enemmän ruokaa on hävitettävänä, sitä suurempia kustannuksia niistä kertyy.

Patentoidun autoklaavitekniikan ansiosta Feelian tuotteilla on pitkä säilyvyys. Ruoan menekkiä seuraamalla voidaan valmistaa juuri tarvittava määrä tuotetta, ja avaamattoman tuotteen voi säästää seuraavalle ruokalistakierrolle. Näin hävikkiä voidaan vähentää tehokkaasti ja saavuttaa vuositasolla merkittäviä säästöjä.

3. Teollinen tuotanto on nopeaa ja taloudellista

Vaikka Feelian tuotteet maistuvat tutulta kotiruoalta, ne tuotetaan teollisella tehokkuudella. Siinä missä keskuskeittiöt tuottavat julkisilla varoilla aterioita päivittäin 25 000–35 000 kappaletta, voidaan teollisella tuotannolla saavuttaa jopa 140 000 aterian päivittäinen määrä – ja alle puolella keskuskeittiön investointisummasta.

Tehokkuus ei kuitenkaan tarkoita kotimaisuuden hylkäämistä. Feelia pitää kotimaisuusasteensa korkeana käyttämällä mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Valmiit ruoat kuljetetaan Pyhännältä kouluihin tyypillisesti kerran tai kaksi viikossa. Tämä poistaa kaupunkien ja kuntien sisäisten kuljetusten tarvetta säästäen logistiikan kustannuksissa.

Terveellinen ja maukas ruoka kuuluu kaikille

Feelian tuotteet on tehty mittatilaustyönä koululaisille: esimerkiksi suolan määrä on tarkkaan laskettu ja kerman sijaan käytetään kasvirasvasekoitetta. Valikoimamme kattaa kuuden viikon kiertävän kasvisruokalistan, joka sisältää mm. keitto-, pata-, vuoka- ja pastaruokia.

Ateriat ovat pääasiassa laktoosittomia ja gluteenittomia, ja niiden lisäksi huomioimme muut ruokavaliot. Koska jokainen koululainen ansaitsee ravitsevan ruoan, ei makua ja laatua unohdeta erikoisruokavalioissa.

Haluatko tietää paljonko kuntasi voi säästää laadusta tinkimättä? Me laskemme!

Ota yhteyttä, niin laskemme sinulle valmiiksi, kuinka paljon juuri sinun kuntasi voi säästää kouluruokailun ulkoistamisella! Feelian asiantuntijat tekevät sinulle säästöarvion veloituksetta. Tarvittaessa he voivat myös tukea sinua ja kuntaasi päätöksenteon kaikissa vaiheissa.

Jani Jokinen,
myyntijohtaja

050 471 4122

jani.jokinen@feelia.fi