Yrittäjäpalkintoonkin johtaneen ripeän kasvun taustalla on maailmanluokan osaamista sekä kuluttajien ostokäyttäytymisen trendimuutokset, käytännössä ulkona syömisen lisääntyminen. Se näkyy myös ammattikeittiöissä, joiden markkina on vahvassa kasvussa. Kasvu tarkoittaa myös investointeja, 2018 valmistunut tehtaan laajennushanke tarkoittaa liikevaihdon nousua nykyisestä vajaasta 10 miljoonasta eurosta 35-40 miljoonan euron haarukkaan.
Feelia vahvalla kasvu-uralla – jatkuvat investoinnit tarpeen
Feelian nykyinen Pyhännän ruokatehdas käynnistyi vuonna 2013 ja ensimmäinen laajennusosa otettiin käyttöön vuoden 2017 alussa. Ripeästi kasvavan yrityksen uusi tehdaslaajennus valmistui 2018. Laajennus kaksinkertaisti sekä toimitilat että tuotantokapasiteetin, joka on mahdollista nostaa 10 miljoonaan kiloon vuodessa.
”Kasvun takana ovat muun muassa julkiselle sektorille tarjottavat laadukkaat ruokaratkaisut, jotka herättävät talous- ja henkilöstöhaasteiden kanssa kamppailevassa kuntakentässä entistä enemmän kiinnostusta”, toimitusjohtaja Jukka Ojala kertoo.
Laajennushanke tarkoittaa Feelialle liikevaihdon nousua nykyisestä vajaasta 10 miljoonasta eurosta 35-40 miljoonan euron haarukkaan.
”Kasvumme on ollut odotettua ripeämpää. Edellisen laajennuksen arvioitiin riittävän tuotannon tarpeisiin vuosikymmenen loppuun saakka, mutta seinät alkoivat tulla nopeasti vastaan”, Ojala toteaa.
Volyymien nousu on näkynyt myös yhtiön henkilöstömäärässä. Vuonna 2013 Feelia työllisti kolme osaajaa, nyt työntekijöitä on noin 40.
Turvallista ja terveellistä valmisruokaa viedään myös Pohjoismaihin
Feelia on saanut pään auki myös viennissä. Tähtäin on toistaiseksi Pohjoismaissa, joissa Ojala näkee ison potentiaalin. Markkinoille pääsy ottaa kuitenkin oman aikansa.
”Aloitimme 2017. Ensi vuosi näyttää jo siltä, että vientiä voi alkaa kutsua liiketoiminnaksi. Palkkaamme seuraavien viiden vuoden aikana 15-20 uutta työntekijää, joista jo tänä vuonna 6-8 tuotantoon ja myyntiin”, Ojala sanoo.
Feelian kasvu tuo lisätyötä myös paikallisille tuottajille, joilta yhtiö hankkii raaka-aineen. Vaikka tuotantovolyymit kasvavat uuden tehtaan myötä, Feelian käyttämien raaka-aineiden kotimaisuusaste pysyy korkeana, 75-80 prosentissa. Sen lisäksi että Feelia hankkii valtaosan raaka-aineista läheltä, Feelia pitää aiheuttamansa hiilijalanjäljen pienenä uuden tehtaan teknologisilla ratkaisuilla. Tehtaan käyttämä energia syntyy uusiutuvista energialähteistä, ja prosessihöyryn käytämme tehtaan lämmittämiseen. Kaikki biojäte kompostoidaan, jolloin se palautuu lannoitteena pelloille.
Feelia valmistaa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa terveellisistä raaka-aineista. Ojala kertoo raaka-aineiden olevan jatkuvan kehitystyön kohteena.
”Isona teemana on raaka-aineiden puhtaus. Tavoitteena on, että Feelian tuotteet sisältävät lisäaineita niin vähän kuin mahdollista”.
Lue myös: Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto 2018 Feelia Oy:lle