Meidän ruokapalvelujen vastuulla ei ole tarjota vain ravitsevaa ja herkullista ruokaa, vaan olla osa Suomen taloudellista ja sosiaalista selkärankaa. Lue itsenäisyyspäivän ajatuksia ruokapalveluiden roolista osana vahvempaa Suomea.
Suomi on ainutlaatuinen maa, jossa luonnon kauneus ja sen antimet täydentäen toisiaan saumattomasti. Täällä tuhannet järvet maalaavat pitkiä sinisiä vetoja keskelle laidunmaiden levollisen vihreää maisemaa. Pellot ja marjat kypsyvät yöttömän kesäyön lempeässä valossa, kun taas talvella puhtaan valkoisen hangen suojassa luonto kerää voimiaan tulevaa kasvukautta varten.
Itsenäisyyspäivänä on hyvä pysähtyä miettimään, mitkä teot ovat parhaita suomalaisten ja luontomme tulevaisuuden kannalta. Yksi tärkeä osa tätä monimuotoista palapeliä on kotimainen ruoka-ala. Etenkin meidän ruokapalveluammattilaisten on hyvä tunnistaa, miten monella eri tavalla voimme tukea kotimaamme taloutta ja varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus nauttia laadukkaasta ja vastuullisesti tuotetusta ruoasta.
Oi maamme!
Lapsikin sen tietää, että viljat ja vihannekset nousevat maasta – mutta moni aikuinen näyttää toisinaan unohtavan, että maa versoo myös hyvinvointia.
Valitsemalla kotimaisia raaka-aineita suosivan ruokapalvelun tuetaan suomalaista työtä ja maaseudun elinvoimaisuutta. Tämä on erityisen tärkeää maassa, jossa ruuantuotannon omavaraisuus on elintärkeä osa yhteiskunnan resilienssiä.
Feelian toimintaa ohjaa vahva sitoutuminen kotimaisuuteen ja lähituotantoon. Kotimaisuusasteemme on jopa 80 prosenttia ja pääraaka-aineemme tulevat 150 kilometrin säteellä toimivilta lähituottajilta. Hyödyntämällä mahdollisimman paljon tuttujen tuottajien ja viljelijöiden osaamista sekä pitämällä tuotannon kotimaassa, tuemme paikallista elinkeinoa ja tuotamme verotuloja Suomeen.
Kaikki hyvä ei ole vain rahassa mitattavissa. Kun ruoka tulee läheltä ja tuotantoketju on läpinäkyvä, ostajat voivat olla varmoja ruoan laadusta ja vastuullisuudesta. Suosimalla suomalaista voidaan vähentää myös hiilijalanjälkeä pitämällä kuljetusmatkat lyhyinä.
Tarjolla tänään: suomalaista käsityötä
Suomalainen ruokakulttuuri on sekoitus luontoa, historiaa ja yhteiskuntaa. Se on elävä kokonaisuus, jossa puhtaita ja perinteisiä sesonkimakuja rikastuttavat uudet ruokatuttavuudet ympäri maailmaa.
Meillä kotimaisilla ruokapalvelun ammattilaisilla on tärkeä rooli vahvistaa yhteyttä ruokailijan ja ruoan alkuperän välillä. Ruoka, jossa perinteet yhdistyvät ruokatrendeihin ja jonka valmistuksessa käytetään käsityötä, ei ole vain ravintoa – se on kansallista ruokatarinaa. Siksi teemme asioita edelleen käsin tehtaissamme Pyhännällä ja Kokkolassa.
Feelialle ruoantuotanto on yhdistelmä teollista tehokkuutta ja Pohjois-Pohjanmaalaisia käsityötaitoja. Näin saamme pidettyä ruokapalvelun kustannukset kurissa ja valmistettua korkealaatuisia aterioita, jotka ovat terveellisiä ja maistuvat aidolta kotiruoalta. Pitämällä kiinni käsityötaidoista, saamme myös työllistettyä enemmän ihmisiä.
Vastuullisen ruokakellon ääni on sinivalkoinen
Meillä suomalaisilla on paljon asioita, joista olla ylpeitä. Saamme nauttia neljästä vuodenajasta, käytössämme on jokamiehenoikeudet, pääsemme vuosittain marja- ja sieniapajille ja elämämme on turvallista. Samalla voimme olla ylpeitä kotimaisesta ruoka-alan osaamisestamme: meidän ruokapalvelutuottajien on vaalittava ja hyödynnettävä kestävästi kansallisia ylpeydenaiheita.
Käyttämällä lähialueiden puhtaita raaka-aineita, suomalaista osaamista ja rakentamalla rehellistä liiketoimintaa sekä vastuullisia ruokaketjuja, voimme luoda hyvinvointia koko Suomeen – ateria kerrallaan.
Kun siis nostamme itsenäisyyspäivän kunniaksi maljan kotimaallemme, eiköhän nosteta se samalla kaikille, jotka tekevät työtä suomalaisen ruoan puolesta.
Juhlapöytä on katettu. Hyvää itsenäisyyspäivää ja tervetuloa syömään Feelian kanssa!