Ruokahävikki on ympäristöongelma, johon myös yksityisten ja julkisten ateriapalvelujen tulee saada vaikuttaa. Feelian konkreettiset ratkaisut tilausmäärän optimoinnista pitkään säilyvyyteen antavat eri palveluntarjoajille jämptit keinot hävikin helppoon ja kestävään hävittämiseen, niin lompakon kuin ympäristön näkökulmasta.

Mikä on hyvää, arvokasta ja täysin väärässä paikassa? Tietenkin roskiksessa oleva ruoka!

Hävikillä tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy biojätteeksi – eli paikkaan, jonne sen ei missään nimessä kuuluisi joutua. Heittämällä ruokaa hukkaan haaskataan suuret määrät niin ruoan tuotantoon, kuljetukseen kuin varastointiin käytettyä energiaa. Koska ruoantuotanto itsessään kuormittaa valtavasti ympäristöä, on pois heitetty ruoka yksi aikamme suurimmista ja turhimmista ympäristöongelmista.

Mitä hävikki maksaa?

Kun ruoka roskikseen livahtaa, kolikko kirstuun kilahtaa. Ruokahävikin vähentämisessä ei nimittäin ole kyse vain vastuullisuudesta, vaan myös huomattavasta taloudellisesta säästöstä.

Hävikki on merkittävä haaste kuntien ruokapalveluissa, joissa päivittäiset ruokamäärät ovat valtavia. Suomessa syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan noin 400 miljoonaa kiloa vuosittain, ja tästä noin 64 000 000 kiloa tulee ravitsemuspalveluista – ja jokaisella kilolla on hintansa. Yhden biojätekilon hävittäminen voi maksaa kunnalle jopa noin kahdeksan euroa. Mitä enemmän ruokaa on hävitettävänä, sitä suuremmiksi kustannukset nousevat. Kun pois heitettävän ruoan määrää onnistutaan vähentämään, voidaan vuositasolla saavuttaa huomattavia säästöjä.

“Ihan kuin meille tehty!”

Feelialla on useita keinoja, joilla tilkitä hävikin kokoinen rahareikä. Yksi tärkeimmistä on räätälöinti.

Suomessa on 309 kuntaa, ja kaikilla kunnilla on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi väkilukua tarkastellessa pelkästään Helsingin Ullanlinnassa asuu enemmän ihmisiä kuin maantieteellisesti suuressa Inarin kunnassa. Tämän takia Feelian palvelut eivät voi olla kiveen hakattuja – ratkaisujen tulee olla tapauskohtaisesti muokattavissa, jottei yhtään ruokaa joudu haaskuun.

Kun ruokalista on suunniteltu yhdessä ostajan kanssa, voidaan huomioida paremmin myös makumieltymyksiä, oli lautasen äärellä sitten seniori tai koululainen. Feelia tarjoaakin ruokanäytteitä ruokailijoiden ja henkilökunnan maisteltavaksi. Keräämällä makuraadilta palautetta voidaan varmistaa, ettei ruoan pois heittäminen ole laatuun tai makuun liittyvä asia.

Tilausjärjestelmässä sen salaisuus

Onni voi osua kohdalle, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sama pätee myös hävikin vähentämiseen. Feelian helppo ja joustava FERP-tilausjärjestelmä auttaa tilaamaan juuri oikean määrän tuotteita.

Toimiva tilausjärjestelmä saa aikaan todellisen hyvien tekojen kehän. Tarkasti mitoitettu tilausmäärä yhdessä pitkän säilyvyyden kanssa auttaa vähentämään hävikkiä ja hillitsemään varastointi- ja logistiikkakustannuksia. Harvemmat toimituskerrat taas pienentävät ympäristökuormitusta.

Pitkä säilyvyys vähentää hävikkiä 10 %

Vaikka tekniikka olisi kohdillaan, ei ennakointi ole aina helppoa. Esimerkiksi kevään ja syksyn flunssa-aaltojen rokottaessa ruokailijoiden määriä, voi aterioita jäädä reilustikin yli suunnitellun.

Feelian ruokaratkaisut mahdollistavat sen, että ruokaa voi valmistaa todellisen ruokailijamäärän mukaan. Tuotteemme säilyvät pitkään oman, patentoidun autoklaavitekniikan ansiosta, ja avaamattoman tuotteen voi käyttää seuraavalla ruokalistakierrolla. Feelian tuotteilla voikin vähentää hävikkiä jopa 10 prosenttia verrattuna keskuskeittiön hävikkimääriin.

Ei hävikille, kyllä taloudelle ja ympäristölle

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä kestävyyskysymys: suurissa tilausmäärissä pienetkin ylilyönnit voivat johtaa huomattavaan määrään ruokajätettä, mikä lisää kustannuksia ja kuormittaa ympäristöä.

Haluamme tehdä hävikin vähentämisestä helppoa ja kustannustehokasta, oli kyseessä sitten suurkeittiö, koulu tai ravintola. Ole meihin yhteydessä, jos haluat kuulla lisää ratkaisuista, joilla voit vähentää hävikkiä ja samalla varmistaa asiakkaiden tyytyväisyys,kustannussäästöt ja ympäristöystävällisyys!

Feelian vinkit hävikin vähentämiseen:

  1. Valmista ruokaa todelliseen tarpeeseen, poissaolijat huomioiden. Jos pusseja jää käyttämättä, tarjoile ne täydennysruokana tai säästä ruokalistakierron seuraavaan kertaan.
  2. Voit seurata menekkiä jo ruokailun aikana. Saat valmistettua lisää nopeasti ja helposti.
  3. Teille räätälöidyt reseptit maistuvat varmasti! Erityisruokavaliot huomioidaan ruokalistan suunnittelussa ja makuraatien tulokset pidetään mielessä uusien tuotteiden kehitystyössä.