Ruoan pitää olla hyvää pataa maapallon kanssa. Tänään, Maailman vegaanipäivänä, on loistava hetki nostaa esiin tekoja, jotka auttavat niin ruokapalvelujen tuottajia kuin ammattikeittiöitä huomioimaan vastuulliset ruokateot, kuten eettisen ruokavalion, uudet ravitsemussuositukset ja kestävän ruoan tuotannon, omassa työssään.

Avaruus on planeettoja pullollaan, ja vain yksi niistä on maapalloa. Uutiset rajuista sääilmiöistä ovat hätähuutoja vastuullisemman elämän puolesta. Meille on selvää, että ruoka, joka tuotetaan eettisesti ja kestävästi, on ratkaisevassa roolissa paremman huomisen rakentamisessa.

Eettisen ruoan tunnistaa vastuullisuudesta, joka uppoaa tuotannon jokaiseen vaiheeseen sulavasti, kuin kuuma veitsi voihin. Vastuullisuus on valintoja, jotka näkyvät raaka-aineiden tuotannossa ja hankinnassa, ruoan tuotantoprosessissa ja toisaalta myös työntekijöiden työolosuhteissa.

Käydään seuraavaksi läpi muutamia keinoja, joilla me ruokatuottajat ja palvelujen ostajat voimme ottaa pallo paremmin haltuun!

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Me suomalaiset tiedämme, että hevillä ei häviä – ja mitä sitä kiistämään, sillä hedelmä- ja vihannesosaston antimet valtaavat entistä enemmän tilaa lautasiltamme. Ilmiötä tukevat myös asiantuntijoiden koostamat kansalliset ravitsemussuositukset.

Uudet ravitsemussuositukset painottuvat kasvikunnan tuotteisiin, vaikka kala, maitovalmisteet ja liha edelleen mukana ovatkin. Suositusten pääpainon muodostavia vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötäväksi monipuolisesti 500–800 grammaa päivässä tai enemmän. Myös palkokasvit sekä perunat muodostavat merkittävän osan ruokavaliosta.

Lihavalmisteita tulisi käyttää niin vähän kuin mahdollista, jonka lisäksi ravitsemussuosituksiin kuuluu vain 3,5–5 desilitraa rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita päivässä.

Feelian ajatuksia uusista ravitsemussuosituksista voit muuten lukea täältä.

Tarjolla tänään: monipuolista vege- ja kasvisruokaa

Lihaa ja perunaa vai hedelmälihaa ja perunaa? Tuoreimpien ruokatrendien valossa jälkimmäinen, sillä lihattomat ateriat maistuvat entistä useammalle. Lounaslistan kasvispainotteisiin ruokavaihtoehtoihin kannattaa panostaa paitsi ravitsemussuositusten ja trendien myös terveyden näkökulmasta. Vege- ja kasvisruokavaliota noudattavilla tavataan muun muassa vähemmän sydän- ja verisuonitauteja sekä aikuisiän diabetesta.

Feelian monipuolinen vege- ja vegaanituotteiden valikoima tuo valinnanvapautta ja vastuullisuutta lautaselle, ruokailijan iästä riippumatta. Tarjoilemme ammattikeittiöien ruokalistalle helppokäyttöiset kasvisvaihtoehdot, kuten pitkään säilyvät juures- ja perunalisukkeet, perinteiset puurot, herkulliset kasviskeitot ja trendikkäät vegeruoat. Feelian valikoimasta löytyvät myös maukkaat välipalatuotteet, kuten puurot ja vanukkaat.

(Koti)maassa kasvaa vastuullisuus

Vastuullisen ruokatuotannon maailmassa pitää toimia lähellä, jotta voi nähdä kauas. Valmistuksessa on suosittava mahdollisimman paljon lähituotettuja ja kotimaisia raaka-aineita. Kun ruoka kulkee lyhyempää reittiä pellolta pöytään, pienenee myös sen hiilijalanjälki. Lähellä tuotettujen raaka-aineiden suosiminen kasvattaa myös yhteistä hyvää tukemalla suomalaista elinkeinoa.

Feelian ruokien kotimaisuusaste on jopa 80 prosenttia. Kaikki tuotteemme valmistetaan Suomessa, omilla tehtaillamme Pyhännällä ja Kokkolassa. Ruokamme myös säilyvät pitkään, mikä auttaa keittiöitä vähentämään ruokahävikkiä.

Kulttuurien huomioiminen on vastuullisuutta

Ruoka yhdistää meitä kaikkia ja heijastaa maailmaa, jossa elämme. Koska yhteiskuntamme on yhä monimuotoisempi, kuntien ja ammattikeittiöiden on kasvavassa määrin tuotava monikulttuurisuus osaksi lasten, nuorten ja aikuisten lautasia.

Uusia tuotteita suunnitellessamme huomioimme paitsi erityisruokavaliot ja vastuullisuuden myös ruokakulttuurit. Erilaisten ruokakulttuurien huomioiminen tuo mukanaan uusia makuja, jotka rikastuttavat lounaslistoja. Feelian maukkaat vege- ja kasvisruoat saavat inspiraationsa ruokakulttuurien omista suosikeista. Meille on tärkeää kunnioittaa eri kulttuurien perinteitä ja tuoda niiden makuja kaikkien ulottuville.

Parasta mitä pallo tarjoaa

Valitsemalla eettisesti ja kestävästi tuotettuja ruokia, kunnat ja ammattikeittiöt luovat tulevaisuutta, jossa ruokaa nautitaan vastuullisesti.

Me ruokapalvelujen tuottajana haluamme olla mukana muutoksessa, kehittämällä jatkuvasti uusia tuotteita ja tukien samalla kestävämpää ruokakulttuuria. Uusien ravitsemussuositusten mukaisten ruokien sekä kasvis- ja vegaaniruokien kehittäminen että monikulttuurisuuden huomioiminen ovat kaikki askelia oikeaan suuntaan. 

Meillä on suojeltavana maapallollinen elämää. Huolehditaan siis yhdessä siitä, että Suomessa popsitaan jatkossakin paitsi porkkanaa myös muita ravitsevia ja kotimaasta voimaa saavia vastuullisia ja herkullisia aterioita.